Zoeken
  • Maaike Santy

Wat als? Een economie voor het klimaat

Onlangs waren Vincent en ik te gast in het inspirerende Emagine Center, waar we de laatste weken wel vaker vertoeven. In onze zoektocht naar duurzaam ondernemen in partnerschap en verbinding met mens en natuur, botsten we op de inzichten van Stef Kuypers en Happonomy. We zijn heel erg begaan met het klimaat, en de evolutie naar een economie die onze planeet en al haar levende wezens niet langer exploiteert, maar met haar samenwerkt als partners. Dus waren we wel benieuwd wat hij te vertellen had.

In plaats van ellenlange theoretische uitleg, konden we in spelvorm aan den lijve ondervinden hoe het voelt om te leven vanuit overvloed, in plaats van vanuit schaarste. Het doel van het spel was punten te sparen voor ons pensioen. We konden ook vrijwillig geld doneren aan het klimaat. In een eerste versie speelden we vanuit het huidige geldsysteem. We konden lenen bij de bank, en dienden die na afloop van het spel ook onze lening terug te betalen. De resultaten waren bedroevend. Meer dan de helft van onze groep was dakloos, en kon zijn/haar lening niet terugbetalen. Bovendien ervaarden we het spelen als zeer stresserend, omdat we allemaal heel erg gefocust waren op ons eigen “winnen”. In een tweede versie speelden we vanuit het Sustainable Money System van Happonomy, waarin iedereen van een zeker basisinkomen werd voorzien. De uitkomst was echt verrassend! We hadden allemaal een mooi pensioen, er was veel minder competitie, en we hadden een behoorlijk potje gespaard voor het klimaat. Terwijl er amper extra geld in omloop was. In deze versie voelde ik me tijdens het spelen immens gelukkig, omdat ik kon geven in plaats van nemen, én daarbij ook nog het klimaat redden.

Een zeer interessante zienswijze dus op geld en ons huidig economisch systeem, en een verrassend “out-of-the-box” denken van hoe het anders kan. Mij hoef je alvast niet meer te overtuigen!

Wil je meer weten over het Sustainable Money System en Happonomy? Check dan zeker eens hun website!#happonomy #SaveTheClimate #RethinkingEconomics #SystemicChange

37 keer bekeken

©2019 by Crazy 4. Proudly created with Wix.com