Zoeken
  • Maaike Santy

Walk your talk...

Het was tot hiertoe best al een hectische week. Veel ideeën die schreeuwden om uitgewerkt te worden, met tussendoor wat vrijwilligerswerk en kindjes met een drukke agenda.

Ik merkte vanmorgen tijdens een meditatie dat ik nogal sterk in mijn hoofd zat, en geen ruimte meer vond om tot rust te komen. Dus na een verdiende en hartverwarmende koffie (met bijhorende verbindende gesprekken), trok ik met Nala naar het bos voor een mini-bosbad.


Ik focuste mijn aandacht vandaag op de grond, en meer bepaald op die prachtig frisgroene creaties die de nu eerder donkere ondergrond in het bos verlichten: de mossen.



Ik heb een fascinatie voor mos. Minibosjes, noem ik ze graag. En met de kinderen verzinnen we soms verhalen over de mannetjes die daarin leven, en die de gekste avonturen beleven.


Wellicht liep je er zelf al vaak voorbij, want in het bos schreeuwen veel andere, meer imposante bomen en struiken om je aandacht. Maar ik daag je uit om tijdens je volgende wandeling je blik eens naar de grond te richten, en daar even bij het mos te blijven staan.


Mos heeft een prachtig groene kleur, en voelt heel zacht aan (behandel ze dus met zorg!). Ze vormen een belangrijke schakel in ecosystemen, en ondersteunen de biodiversiteit. Zo produceren ze zuurstof en beschermen ze de bodem tegen erosie. Veel kleine insecten voelen er zich thuis.



Mossen kunnen groeien op plaatsen waar andere planten ontbreken, omdat ze zich vasthechten met kleine draadjes (rhizoïden), en geen wortels hebben. Zo zie je ze vaak op steen en boomschors.


Ze blijven het hele jaar door groen (als ze meerjarig zijn), en fleuren daarmee onze donkere wintermaanden op.



Maar... mos is ook een van de meest bedreigde organismen in Vlaanderen (58% van de Vlaamse mossoorten staat op de Rode Lijst!).

Doordat mos geen worteltjes heeft, haalt het zijn voedingsstoffen rechtstreeks uit de lucht en uit het water in de onmiddellijke omgeving. Dat maakt het mos heel kwetsbaar voor vervuiling.

En zo fungeren mossen als kanariepietjes in de koolmijn. Zie je ze verdwijnen, dan mag je er zeker van zijn dat we leven in een omgeving die schadelijk is voor mens en dier.


Ze zijn dus best wel je tijd en aandacht waard.


En om terug te keren naar mijn bosbad: de tijd die ik nam in het bos was zalig! De rust in mijn hoofd is weergekeerd. Er is weer ruimte, en vooral veel dankbaarheid.


Leve het mos! Leve het bos!


#levehetmos #shinrinyoku #forestbathing #bosbaden

60 keer bekeken

©2019 by Crazy 4. Proudly created with Wix.com