Zoeken
  • Maaike Santy

Oogst!!

Toen we hier kwamen wonen (nu al 10! jaar geleden), was een van onze eerste aanplanten in de tuin een druivelaar. Die kreeg een zonnig plaatsje tegen ons tuinhuis. De eerste jaren diende hij vooral als “esthetische” plant, maar nu we al een tijdje bezig zijn met zero waste, moestuinieren en ecologie, laten we de druiven niet langer rottend wegkwijnen aan de plant. September is in de Europese wijnstreken traditioneel oogstmaand. Ook wij begonnen aan onze eigen "vendange" met het plukken van ons druifjes.


We hebben elk jaar massa’s druiven, en het zou zonde zijn die zomaar verloren te laten gaan, wetende dat we onze natuurlijke hulpbronnen aan het uitputten zijn, en er nog altijd mensen sterven van de honger. Ons kindjes lusten de druiven helaas niet zo (te harde schil en te veel pitten). Daarom verwerken we ze tot sap, siroop of confituur. Ik deel met jullie vandaag graag mijn confituurrecept :-)Druivenconfituur (of beter: gelei) maken is eigenlijk heel simpel.


Hoe ga je te werk?


1. Bewonder eerst de pracht van je druivelaar :-)
2. Pluk dan je druiven, spoel ze, en verwarm ze met een bodempje water op het vuur. Laat ze even koken, totdat ze volledig zijn plat gekookt en al hun sap hebben vrijgegeven.3. Giet dat mengsel door een neteldoek of fijne zeef, en laat uitlekken.


4. Meet het sap in een maatbeker. Ik had 1,5 liter sap, en voegde daar 500 gram geleisuiker aan toe (type 500 gram suiker op 1,5 kg fruit). Je kan ook werken met 1 op 1 geleisuiker, of 1 op 2, maar ik vind de druiven sowieso al zoet. Meer suiker verhoogt de bewaartijd wellicht, al hebben wij nog nooit last gehad van bederf.5. Breng het druivensap met de suiker al roerend aan de kook. Eenmaal het kookpunt is bereikt, laat je minstens 4 minuten borrelend koken, terwijl je blijft roeren. Doe na 4 minuten de stoltest: doe een beetje gelei op een bordje. Stolt de gelei? Dan is je confituur goed. Anders laat je het nog even doorkoken.


6. Giet alles in gesteriliseerde bokaaltjes (kies hierbij voor hergebruik! Ik hou de glazen bokaaltjes van kikkererwten, honing, choco,… bij en vul die dan weer op. Zorg wel voor een bokaaltje zonder plastic dekseltje).

Giet de potjes helemaal vol, en draai de bokaaltjes om om de gelei te laten afkoelen. Op die manier trekken de bokaaltjes zich vanzelf vacuüm.7. En dan smullen maar :-)

61 keer bekeken

©2019 by Crazy 4. Proudly created with Wix.com