Zoeken
  • Maaike Santy

Mijn less waste-dilemma

Ik zag het al her en der passeren op instagram, facebook, en in blogland, en ook in de winkels kan ik er niet langer omheen. Corona strooit roet in mijn less waste leven.

In onze supermarkt en bij lokale bakkers en kruideniers kan ik niet langer met mijn eigen potjes terecht, en de zero waste winkel ligt helaas niet op fietsafstand (al kunnen we hier misschien nog over discussiëren, want valt dit niet onder een essentiële verplaasting?).

Het gevolg: ons afval swingt de pan uit. We zetten weer meer blauwe en gele zakken op straat, en nee, dat voelt écht niet goed.


Dus het wringt. Want hoewel ik me er enerzijds van probeer te overtuigen dat bijzondere tijden vragen om wat flexibiliteit in mijn gewoontes, krimp ik ineen bij het zien van mijn eigen toegenomen afvalberg. Maar ook van het zwerfvuil dat hoe langer hoe meer opduikt op straat, en in bos en natuurgebied.


Wake-up call: zwerfvuil in natuurgebied :-(


Daar sta ik dan, als zero waste wannabe, met een volle blauwe en gele zak voor mijn deur. Met een winkelkar vol wegwerpplastic.

Het zero waste leven promoten, en ondertussen zelf bijdragen aan dat groeiend afvalprobleem.

Ik kijk in de spiegel, met schaamrood op de wangen.


Betekent Corona het einde van mijn zero waste levensstijl? Van de zero waste beweging in het algemeen?

Ik heb er al enkele weken mijn hoofd over gebroken.

Ik denk het niet.


Deze crisis nodigt ons uit om creatief te denken, alternatieven te zoeken én mild met onszelf te zijn.

"Het gaat niet over het doel op zich, wel over de reis", verkondig ik vaak op mijn workshops. Je hoeft niet 100% afvalvrij te leven, want perfectie zorgt er vaak voor dat je voortijdig de handdoek in de ring gooit.

Wat we wél moeten doen, is kritisch kijken naar wat we doen en in huis halen. Afwegen welke impact onze keuze heeft op het grotere geheel. En kleine stapjes zetten.

Dat kan ook in Coronatijden.


Ik neem me voor om jullie de komende weken mee te nemen op mijn reis. Op mijn zoektocht naar hoe ik, in deze huidige crisis, zo veel mogelijk afval kan vermijden. Wat kan ik, binnen de beperkingen die er nu zijn, wél nog doen?


Laten we allemaal verder blijven bouwen aan die rechtvaardige, sociale en duurzame toekomst. Want als de Coronacrisis ons iets laat zien, dan is het wel hoe hard we deze toekomst nodig hebben.


We don't need a handful of people doing zero waste perfectly, we need millions of people doing it imperfectly

#meiplasticvrij #zerowaste #lesswaste #Corona

69 keer bekeken

©2019 by Crazy 4. Proudly created with Wix.com