Zoeken
  • Maaike Santy

Een (lente-)feest zonder plastic: oedoededa?!?

Het zal je maar gebeuren: je verkondigt overal dat je meedoet met "Mei plasticvrij", en net in die maand viert jouw zoon zijn lentefeest. Lichte paniek, want het vermijden van plastic is in ons dagelijks leven al een hele uitdaging. Laat staan dat je plots een plasticloos feest wil organiseren...

Dat we zouden streven naar een zero-waste (of misschien beter: less-waste) feest stond vast. Je gooit je principes niet zomaar overboord voor een dag, ook al was dat de gemakkelijkste en meest stressvrije keuze geweest. Maar sinds het bannen van plastic voor ons een soort way of life is geworden, moesten we het over een andere boeg gooien. En plots leek deze dag een welkome uitnodiging tot uit-de-box-denken, en anderen te inspireren tot een plasticarm leven.

Lees hier onze tips om zero waste te feesten:

1. Doe het zelf! We namen ons feest zelf in handen, en schakelden geen traiteur/restaurant/eventplanner/… in. Zo konden we zelf bepalen wat wel, en wat niet ons huis binnenkwam. Wil je toch hulp bij de organisatie van je feest, dan zijn er wel enkele zero-waste alternatieven te vinden. Leve het www!

2. Voorzie herbruikbare, plasticvrije versiering. Ik stikte een tijd geleden een stoffen vlaggenlijn. Die vrolijkt voortaan elk feest op. Binnen en buiten, door weer en wind. En als ze echt niet meer om aan te zien is, dan stoppen we ze gewoon eens in de wasmachine. Of maak eens een bloemenslinger! Vermijd zeker ballonnen, plastic vlaggenlijnen en wegwerpversiering. Heb je (net zoals ons) nog plastic versiering liggen uit een vorig leven? Dan gebruik je die gewoon. Als je ze met zorg behandelt, kan ze nog mee voor een volgend feest. Koop gewoon geen nieuwe aan.

3. Bloemen zorgen voor een instant feestgevoel. Op mijn feesttafel mochten ze dus ook niet ontbreken! Helaas is de bloemenindustrie niet de meest ecologische. Je kan dat oplossen door biobloemen te zoeken (zoals bij blomm in Gent), of door zelf creatief uit de hoek te komen. Ik ging wandelen met onze hond, en stelde ondertussen een hip veldboeket samen.


4. Keep it simple: we maakten zelf enkele hapjes, en vulden dat aan met nootjes van de zero waste shop. Bij onze plaatselijke traiteur en veggiewinkel haalden we slaatjes, charcuterie en kaasjes (uiteraard meegenomen in onze eigen doosjes). Ik bakte zelf krokante wraps (helemaal niet moeilijk!). En de groentjes kwamen uit de moestuin, en uit ons wekelijks groentepakket van De Loods. De kinderen kozen voor pizzabroodjes. Ze staken zelf de handen uit de mouwen en toverden een heerlijke, plasticvrije maaltijd op tafel.


5. Drank: we kochten grote glazen flessen met limonade en vruchtensap. Water vloeide gewoon uit onze kraan. Rietjes werden vakkundig geweerd. Want geef toe, die zijn zooooooo 2018!

6. Koop bewust je feestoutfit: kies liever voor iets dat je kind nadien nog kan “afdragen”, en koop bij voorkeur “fair”. Al is dat inderdaad niet evident. Ik worstel me ook nog dagelijks door faire kledij (tips hierrond zijn zeker welkom). Tweedehands is ook een optie. Vaak vind je nog heel mooie en prijslijke feestoutfits in de kringwinkel of op tweedehandswebsites. Wij gooiden het over nog een andere boeg: we kochten bewust geen nieuwe outfit. Mits wat creativiteit en de (oké, dan toch) aankoop van een zonnehoed, zag onze feesteling er toch “als nieuw” uit ;-)


7. Voor de bedankingskaartjes trokken we zelf foto's. Niet helemaal zero-waste, maar we gaan er van uit dat onze zoon bij zijn grootouders en nonkels/tantes niet meteen in de vuilnisbak belandt. We gaven elke gast ook een bloempotje met zelf opgekweekte viooltjes (de bloempotjes kregen we ooit van iemand cadeau). Voor de kinderen voorzag ik snoep van op de markt. Ik vond in mijn knutseldoos nog leuke kartonnen doosjes, en verpakte de snoepjes daar in.8. Zet kleine stapjes. Verlies jezelf niet in onrealistische verwachtingen, en besef dat elke stap er een in de goede richting is. Rome was per slot van rekening ook niet op een dag gebouwd ;-)

En last but not least: vergeet vooral niet te genieten! Besef dat het gaat om het samenzijn, en dat gewoon ook goed genoeg is ;-)


#Lentefeest #ZeroWaste #NoToSingleUsePlastics #MeiPlasticvrij

204 keer bekeken

©2019 by Crazy 4. Proudly created with Wix.com